Rotaryclub Alblasserwaard

Goedemiddag Rotarian

Ondersteuning weeshuis Thailand

In mei 2012 maakt Rotaryclub Alblasserwaard, voor het eerst kennis met het Viengping Children’s Home gelegen in Chiang Mai, Thailand.
Dit tehuis werd in 1986 opgericht en heeft tot doel zich over weeskinderen te ontfermen die door de ouders verlaten zijn of waarvan de ouders aan Aids zijn overleden. De filosofie van de leiding is deze kinderen in een liefdevolle omgeving op te laten groeien, hen sociale vaardigheden bij te brengen en hun (kinder-) rechten te beschermen.

Viengping Children’s Home biedt plaats aan 35 baby’s (met een speciale afdeling voor baby's die met HIV zijn besmet), 20 peuters tot 2,5 jaar, 20 kleuters van 2,5 tot 4 jaar, 23 kinderen van 4 tot 7 jaar en 70 meisjes van 7 tot 18 jaar. Daarnaast is er een aparte afdeling genaamd "Home for Boys" Deze biedt plaats aan 80 jongens in de leeftijd van 7 tot 18 jaar.

Intermediair voor dit tehuis is de Nederlander Rob Waardenburg. Hij overlegt aan welke producten men behoefte heeft en koopt deze in overleg met Rotaryclub Alblasserwaard in. De goederen worden bij plaatselijke ondernemers ingekocht, gecontroleerd en afgeleverd aan de beide kindertehuizen. In februari 2014 heeft een lid van Rotaryclub Alblasserwaard, samen met de heer Waardenburg, persoonlijk de goederen ingekocht en afgeleverd.
Wat heeft Rotaryclub Alblasserwaard zoal beschikbaar gesteld ? Kleurboekjes, kleurpotloden, pennen, talkpoeder, tandenborstels, tandpasta, pakjes vruchtensap, babypoeder, babymelk van Nestle, sokjes in allerlei maten, veel rijst en noodles. Voor de iets oudere jongens hebben wij plastic tennis rackets, voetballen, tafeltennis setjes en basketballen ingekocht. De spullen waren nog niet uitgestald of de kinderen waren al fanatiek aan het spelen en aan het kleuren. De blijheid op de vele gezichten sprak boekdelen !

Voorts heeft Rotaryclub Alblasserwaard voor 650 kinderen een avondmaaltijd verzorgd. Kinderen die volledig afhankelijk zijn van giften. Dit alles onder toezicht van één der vele tempels in Chiang Mai. Deze 650 kinderen nemen elke avond plaats aan lange tafels op een grote binnenplaats. Zij komen in groepjes aangelopen, gaan zitten en wachten tot de leider hen voorgaat in gebed. Ongekende discipline ! Dan lopen zij tafel voor tafel naar de plaats waar enorme pannen met rijst staan. Als ze geluk hebben staat er ook een curry en wij hebben die avond voor hen de maaltijd verfraaid door er een toetje bij te doen.

Soms stonden er kinderen voor de lange tafels die 2 vingertjes opstaken. In eerste instantie dacht ons lid dat zo’n kindje een dubbele portie wilde maar dat was niet het geval ! Omdat niet alle kinderen beschikten over een eigen bord moesten diverse kinderen met z’n tweetjes van één bord eten. Veelal ook zonder bestek. Na de maaltijd, er was geen korrel rijst meer over, zongen de kinderen met luide stem hun avondlied en klonk, redelijk goed herkenbaar, THANKS ROTARY door. Dit alles gepaard gaande met een diepe buiging van de kinderen. Een bijzondere en tegelijkertijd emotionele ervaring om dit te aanschouwen. De kinderen eindigden met een eenduidig; KHOP KHUN KHRAP, KHOP KHUN KHA ofwel Heel hartelijk bedankt!

Archief projecten