Rotaryclub Alblasserwaard

Goedemiddag Rotarian

Installatie twee nieuwe leden

foto.jpgOnze clubbijeenkomst van 1 mei jl. had een feestelijk karakter. We mochten weer twee nieuwe leden installeren en verwelkomen!

Sinterklaas

foto_2.jpgOp 24 november 2018 bracht Sinterklaas met zijn Pieten een bezoek aan Hardinxveld-Giessendam. Evenals voorgaande jaren had de Sint tijd ingeruimd om in dorpshuis 't Hart een gezellig uurtje door te brengen met mensen met een beperking en hun familie/begeleiders.Ook dit jaar steunde Rotaryclub Alblasserwaard dat feest in dorpshuis 't Hart met een financiële bijdrage.   

15.000 euro voor Lach voor een Dag

foto.jpgDe zesde editie van de Fietsmolentocht die op 22 september jl. werd gehouden, kreeg zo’n 420 mensen op de pedalen. Dat was iets minder dan vorig jaar, wat ongetwijfeld met de slechte weersomstandigheden te maken had.

De tocht werd door de Rotaryclub Kinderdijk en Rotaryclub Alblasserwaard gezamenlijk georganiseerd. De deelnemers konden kiezen uit verschillende routes van 15, 30, 50 of 70 kilometer, langs het parcours van de fameuze Schaatsmolentocht door de Alblasserwaard. Behalve het fietsplezier was er onderweg van alles te beleven, variërend van ‘slacklinen’ en ‘waterballen’ tot aan het bezoeken van molens en museum De Koperen Knop.

De opbrengst van deze editie bedroeg ruim 15.000 euro en gaat naar Stichting Lach voor een Dag.

Meer informatie over dit jaarlijks terugkerende evenenement is te vinden op de website: http://www.fietsmolentocht.nl
Meer informatie over Stichting Lach voor een Dag is te vinden op de website: http://www.lachvooreendag.nl

FietsMolentocht 22 september 2018

Op zaterdag 22 september organiseren de Rotary Clubs Alblasserwaard en Kinderdijk voor de zesde keer de Fietsmolentocht. Dit jaar hebben we de Stichting Lach voor een Dag gekozen als het goede doel. Lach voor een Dag organiseert voor kinderen met een ernstige ziekte een complete dag naar het theater, zodat het kind even alle zorgen kan vergeten en kan lachen.

U bent hartelijk uitgenodigd om aan deze mooie tocht deel te nemen. Hartelijk welkom! Voor verdere informatie en inschrijving verwijzen wij u naar de website www.fietsmolentocht.nl.

Een Rotary-avond, wat komt ter sprake?

Bijna iedere woensdagavond komen wij als club samen in het restaurant de Burgemeester in Bleskensgraaf.

Vanuit de programmacommissie wordt voor iedere avond iets voorbereid. Dat kan een interessante en leuke spreker zijn, maar ook een discussieavond over een actueel thema.

Om een beeld te geven wat het programma van het afgelopen kwartaal is geweest, volgt onderstaand een korte impressie. We hopen dat dit een beeld geeft over de variëteit aan onderwerpen.
Als je geïnteresseerd bent in onze club, neem dan gerust contact op met het bestuur.

Op woensdag 20 december hebben we in het restaurant de Gieser Wildeman ons traditionele kerstdiner met partner gehouden.
Zoals altijd was het eten weer voortreffelijk en heeft iedereen een plezierige avond gehad. Dit was tevens de laatste Rotary-avond van het jaar 2017. Op 10 januari gaan we weer verder met onze nieuwjaarsreceptie.

Op woensdag 13 december hebben we de Stichting Hulphond op bezoek gekregen.
Op deze avond hebben wij aan de Stichting Hulphond de cheque overhandigd van de opbrengst van de FietsMolenTocht (FMT).
Mevrouw Ina met haar hond zijn deze avond bij ons op de club geweest, alsmede de sponsor van de fiets, Arie de Bruin Rijwielhandel uit Hardinxveld, met zijn vrouw. Ook andere sponsoren waren aanwezig om de cheque mee uit te reiken.
Ook is deze avond de fiets overhandigd aan de persoon die door de notaris uit de deelnemers van de Fietsmolentocht 2017 is getrokken. De fietsmolentocht hebben we samen met Rotaryclub Kinderdijk georganiseerd. Vanuit die club waren ook een aantal leden aanwezig.

Op woensdag  6 december was Sinterklaas bij ons op de club; een clubavond, waarbij we Sint en zijn zwarte Piet naar hartenlust hebben toegezongen en Jan en Martin op de piano menig sinterklaas liedje ten gehore hebben gebracht.
Dat was onze inbreng als aanwezige leden, maar die viel zo waar in het niet bij wat Sint en zijn ‘eigen’ Piet over onze clubleden ter ore was gekomen.
Om beurten mochten we bij Sint op schoot ofwel in de stoel naast hem komen zitten. 
Het kan niet anders dat Sint hierbij gebruik moet hebben gemaakt van vele luister Pieten dat menig anekdote van het afgelopen jaar heeft opgeleverd.
In 1 woord proficiat aan Sint en Piet voor de vele mooie woorden (herinneringen, prikkelingen enz) in dichtvorm.

Op woensdag 29 november hadden we Joren Menkveld als spreker op bezoek.
Joren Menkveld vertelde 3 verhalen en we hebben ademloos geluisterd.
Een verhaal over een man met een lang touw die aan een passant vroeg het goed vast te houden en vervolgens het touw vasthoudend van de brug sprong -> hoe ga je om als mensen hun lot in jouw handen leggen en hoe lang houd je het touw met die persoon vast ?
Een 2e verhaal over een depressieve hommel, werd niet begrepen door de andere dieren die vonden dat het wel meeviel en hoe kom je daar als hommel uit ?
Een 3e verhaal over een koning die alles al had behalve een geliefde. De beoogde geliefde was bang voor de koning en dus onbereikbaar, hoe pak je dat aan ? Kruip je in die persoon ?

Op de clubavond van 22 november heeft Kees Lanser als Master speaker aandacht gevraagd voor een tweetal onderwerpen die de laatste tijd wat ondergesneeuwd zijn geraakt in onze club, te weten het Beroepspraatje en het Levensbericht.
Het Beroepspraatje wordt gehouden door elk nieuw Rotary lid, nadat hij enige tijd lid is.
Het Levensbericht is/was gebruikelijk voorbehouden aan de nieuwe voorzitter in zijn of haar jaar.
 
De spreker op 22 november 2017 was forensisch arts de heer Dico Strop.
Voorheen als huisarts werkzaam geweest in HG, gestopt, via een baantje als buschauffeur bij Verschoor, terechtgekomen bij Justitie als Forensisch arts; een uit de hand gelopen hobby?!
Dico heeft ons op smakelijke wijze meegenomen in de wereld van de forensisch arts.
Smakelijk door zijn manier van vertellen, iets minder smakelijk waren de foto’s van de keiharde werkelijkheid.
Gevraagd en ongevraagd adviseren van politie en justitie, waarbij alle opgebouwde medische ervaring goed van pas komt; sporenonderzoek, lijkschouwing.
Het is ongeveer een uur lang, behoudens enkele vragen, redelijk stil geweest.
 
Op 15 november kwam de Gouverneur, Peter Blankenstein en zijn assistent Hans van Vianen op bezoek.
Het jaarthema van Peter Blankenstein is Plezier in Rotary!
Zowel in het voorgesprek met het bestuur als ook in zijn presentatie later op de avond zijn een aantal onderwerpen ter sprake gekomen.
Natuurlijk waren ze geïnteresseerd in het doen en laten van onze club. Als bestuur hebben we daar een inkijkje in gegeven. Verder kwamen als onderwerpen ter sprake:
de zichtbaarheid van Rotary, The Rotary Foundation; Polio de wereld uit.
Tot slot hield Peter Blankenstein een vurig pleidooi over het enerverende programma van de DistrictsConferentie (DisCon 2018) op 26 mei 2018, dit jaar in Tilburg.


Op woensdag 8 november heeft Peter Mesker ons meegenomen in de wereld van CyberSecurity. Vanuit zijn bedrijf SecureLink helpt hij bedrijven onder andere hoe ze zich moeten beschermen, maar vooral hoe ze alerter moeten zijn. Zijn voorbeeldfilm met ganzen en een fuut maakte zijn punt heel helder. Peter is overigens een echte telg uit de Alblasserwaard. Altijd weer bijzonder om te merken hoeveel mooie bedrijven we in onze streek hebben.

Op 1 november was het dankdag. Er is dan zoals gebruikelijk geen programma, maar we hebben wel het bestuur definitief decharge gegeven voor het gevoerde beleid van het vorig jaar. ( een Rotary-jaar loopt ongeveer van juli tot juli). We hebben er met elkaar een gezellig glaasje op gedronken en onze dankbaarheid getoond.

Op 25 oktober hebben we een interessante lezing gehad over Big Data in de glastuinbouw. Hoe we in de nabije toekomst van oogst tellen, naar oogst voorspellen gaan. Andreas Hofland hield een gloedvol betoog en zeker voor de techneuten onder ons was het smullen wat allemaal mogelijk is in een kas. Het is maar goed dat een plant geen privacy wetgeving kent, aangezien deze aan alle kanten (letterlijk) wordt gefilmd en bekeken!

Ook hebben we deze avond een check van 2500 euro aan Luuk Krol van Pasion overhandigd. Hij was zeer onder de indruk en heeft ook een goede bestemming voor het geld. 

Op 18 oktober hebben we een erg interessant verhaal gehad van Marie Jose Baardmans van Breytner transport. Een erg boeiend verhaal over 18 tons vrachtwagens die volledig elektrisch in Rotterdam rijden voor onder andere IKEA en C&A.  Interessant om te horen hoe je een businesscase sluitend krijgt door je meer in de keten van je klant te verplaatsen en creatief te zijn. Ook het waarom de grote truckfabrikanten nog wat terughoudend zijn, is aan bod gekomen en natuurlijk ook de relatie met ons Rotary-lid Arie Deventer, Kortom een avond die omvloog.

Dat was overigens op 11 oktober de week ervoor ook al het geval toen Marco Kreuger van NVM ons de sneak preview gaf van wat de volgende dag publiekelijk zou worden in de periodieke cijfers van de NVM. Maar ook in hoeverre we nu afstevenen op een zeepbel in de huizenmarkt. Diverse invalshoeken passeerden de review. Een eenduidige conclusie was niet echt te trekken, maar in Amsterdam zijn de prijzen wel erg hoog.

Op 4 oktober heeft ons Rotary-lid Jan Arie Koorevaar zijn beroepspraatje/ levensverhaal gehouden. Jan Arie had er een heel mooi verhaal van gemaakt dat ons allemaal bijna ademloos deed luisteren.
 

Verslag van een Rotary avond

Zoals gebruikelijk druppelt onze clublocatie tegen half zeven gestaag binnen met leden van de Rotary Alblasserwaard. 

We drinken wat met elkaar en om half zeven gaan we aan tafel voor een smaakvol en behapbaar (ook qua tijdsduur) 2 gangen diner.

Een betrekkelijk kort van gestalte maar communicatief zeer gedreven en humoristische voorzitter opent de avond. Om zijn pols een fel mintgroen horloge en voor de gelegenheid gekleed in een lichtblauwe wat vale spijkerbroek en een casual overhemd

 Onder het eten is er voldoende gelegenheid voor sociale contacten.

Deze avond hebben we J. van Mourik schoenen op bezoek. We krijgen het verhaal te horen hoe en waarom ze ondernemer van het jaar zijn geworden.

Interessante punten komen naar boven, onder meer dat opvallen voor een ondernemer geen taboe moet zijn. J. van Mourik schoenen heeft verschillende keren de (landelijke) pers gehaald en dat heeft de nodige naamsbekendheid met zich meegebracht en daaruit voortvloeiend de nodige klandizie.

Ook horen we dat je als ondernemer soms anders moet zijn en weleens buiten je boekje moet gaan, dit geeft je namelijk de mogelijkheid om te onderscheiden. J. van Mourik schoenen is bijvoorbeeld fors groter dan volgens "de geleerden" verantwoord is in een plaats als Sliedrecht, maar juist hiermee onderscheiden ze zich van de concurrent en weten mensen van heinde en ver J. van Mourik Schoenen te vinden. 

Door dergelijke bedrijfsverhalen krijg je de gelegenheid om in het hart van een onderneming te kijken en na afloop heb je de gelegenheid om hierover na te praten met mensen vanuit allerlei expertises. 

Maar dat is niet het enige, op een gewone Rotary avond, ben je er ook voor elkaar. Als het goed is, is het een plek waar je vrienden voor het leven opbouwt. Doordat je elkaar regelmatig spreekt, versterkt dit de mogelijkheid een goede band op te bouwen.

Het leuke van Rotary is dat mensen vanuit allerlei achtergronden en branches aan dezelfde etenstafel zitten. Dit kan je vriendschappen op een leuke manier verbreden en toegevoegde waarde bieden naast je bestaande kennissen, vrienden en familie.

Geschreven door Gijsbert van der Heiden, lid van Rotary Alblasserwaard

Wie zijn wij?

Rotaryclub Alblasserwaard is gevestigd in het eeuwenoude gebied tussen de rivieren Lek en Merwede. Daar waar in de zomer de koeien grazen en in de winter mooie schaatstochten worden gemaakt ligt de Alblasserwaard: degelijk en no-nonsense.
Onze club bestaat uit ongeveer 40 vrouwen en mannen, is opgericht in 1989 en komt iedere woensdag om 18.30 bijeen in Restaurant "De Burgemeester" te Bleskensgraaf.
 
Wat doet Rotaryclub Alblasserwaard ?

Iedere week verzorgt een programmacommissie een onderwerp met spreker. Soms naar aanleiding van een actualiteit, soms wegens een vooraf gekozen thema. De leden hebben allen een diverse achtergrond waardoor onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Dit leidt tot levendige discussies en  aantrekkelijke bijeenkomsten. Daarnaast verzorgt de programmacommissie meerdere malen per jaar bijeenkomsten op een andere locatie, zoals een bedrijfsbezoek of een bezoek aan een maatschappelijke instelling.
De leden van Rotaryclub Alblasserwaard zetten zich in voor diverse sociale doelen in haar directe omgeving, zoals kinderopvang of dagverblijven voor minder validen. Daarnaast kunnen niet-commerciële organisaties in de regio een beroep doen op de kennis en expertise van de Rotaryleden wanneer zij een vraag hebben omtrent de continuïteit van bijvoorbeeld hun vereniging of activiteit. Naast projecten dichtbij zijn er ook een aantal projecten in het buitenland waaraan wij onszelf als club voor langere tijd hebben gecommitteerd. Directe betrokkenheid van een lid is hierbij een voorwaarde.
Om al deze projecten van financiële middelen te kunnen voorzien worden activiteiten georganiseerd die een financieel resultaat opleveren zoals een optreden van de "Josti-Band" of het "Groot Dictee der Alblasserwaard"
 
Hoe is de sfeer bij Rotaryclub Alblasserwaard ?

Als club voldoen we niet aan het imago van sigaren rokende oude mannen. De sfeer in de club laat zich het best omschrijven als niet officieel, respect voor de Rotary gedachte met wat eigen variaties en bovenal als een goede vriendenclub die gemakkelijk met elkaar omgaat. De leden weten elkaar te vinden en er is een goed evenwicht tussen enerzijds sociale beroepen en anderzijds ondernemend georiënteerde beroepen. Jaarlijks maken we als club een reisje met onze partners naar een Europese stad.
Wij kiezen er gezamenlijk voor om niet direct op de voorgrond te treden maar veel meer te focussen op het leveren van een bijdrage in onze omgeving, dichtbij en veraf.
 

Ondersteuning weeshuis Thailand

In mei 2012 maakt Rotaryclub Alblasserwaard, voor het eerst kennis met het Viengping Children’s Home gelegen in Chiang Mai, Thailand.
Dit tehuis werd in 1986 opgericht en heeft tot doel zich over weeskinderen te ontfermen die door de ouders verlaten zijn of waarvan de ouders aan Aids zijn overleden. De filosofie van de leiding is deze kinderen in een liefdevolle omgeving op te laten groeien, hen sociale vaardigheden bij te brengen en hun (kinder-) rechten te beschermen.

Viengping Children’s Home biedt plaats aan 35 baby’s (met een speciale afdeling voor …

lees verder…